Bijna 1 op de 7 paren is onvruchtbaar, wat betekent dat ze geen kind hebben kunnen verwekken, hoewel ze al een jaar of langer frequente, onbeschermde geslachtsgemeenschap hebben gehad. Bij ongeveer de helft van deze paren speelt mannelijke onvruchtbaarheid op zijn minst een gedeeltelijke rol.
Wat heeft invloed op de vruchtbaarheid? Leeftijd, gewicht, algemene gezondheid en medische aandoeningen uit het verleden kunnen allemaal van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Het is echter niet altijd meteen duidelijk wat ervoor zorgt dat een persoon vruchtbaarder is dan iemand anders.
Vruchtbaarheid vrouw
De leeftijd van de vrouw is de belangrijkste factor die de vruchtbaarheid van een koppel beïnvloedt. Vrouwen worden namelijk geboren met alle eieren die ze ooit zullen hebben en het aantal beschikbare eieren neemt vanaf de geboorte elke dag af. Bij jonge vrouwen is de achteruitgang vrij geleidelijk, maar naarmate vrouwen hun midden tot eind 30 naderen, wordt de afname veel steiler.
Deze vermindering van zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de beschikbare eieren betekent dat oudere vrouwen minder kans hebben om zwanger te worden en, als ze toch zwanger worden, meer kans hebben op een miskraam. Stellen hebben daarnaast ook een grotere kans om zwanger te worden als ze eerder samen een zwangerschap hebben bereikt in vergelijking met koppels die nooit zwanger zijn geweest.
Vruchtbaarheid man
De mannelijke vruchtbaarheid kan ook afnemen met de leeftijd, zij het in veel mindere mate. Mannelijke onvruchtbaarheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een lage spermaproductie, een abnormale spermafunctie of blokkades die de doorloop van sperma verhinderen. Ziektes, verwondingen, chronische gezondheidsproblemen, levensstijlkeuzes en andere factoren kunnen natuurlijk ook bijdragen aan mannelijke onvruchtbaarheid.
Wat doen bij onvruchtbaarheid?
Wanneer je een jaar probeert zwanger te raken en hier niet in slaagt spreekt men van mogelijke onvruchtbaarheid. Dit betekent echter niet dat het hebben van kinderen daarom volledig uitgesloten is. Het wordt aangeraden om een arts te raadplegen indien je er niet in bent geslaagd om een kind te verwekken na een jaar van frequente, onbeschermde geslachtsgemeenschap.
De arts zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen naar een fertiliteitskliniek die zal onderzoeken waar de oorzaak van de onvruchtbaarheid ligt. Mannelijke vruchtbaarheid vereist dat de testikels voldoende gezond sperma produceren en dat het sperma effectief in de vagina wordt geëjaculeerd en naar het ei reist. Tests voor mannelijke onvruchtbaarheid proberen te bepalen of een van deze processen is aangetast.
Vruchtbaarheid voor vrouwen is afhankelijk van de eierstokken die gezonde eieren vrijgeven. Het voortplantingsstelsel moet ervoor zorgen dat een eicel in de eileiders terechtkomt en samenkomt met sperma voor bevruchting. De bevruchte eicel moet naar de baarmoeder reizen en zich in het slijmvlies nestelen. Tests in een vruchtbaarheidskliniek zullen de vrouwelijke onvruchtbaarheid proberen te achterhalen en analyseren of een van deze processen is aangetast.
Behandeling onvruchtbaarheid
Wanneer de oorzaak is gevonden zal een behandeling worden voorgesteld. Vruchtbaarheidsmedicijnen zijn de belangrijkste initiële behandeling voor vrouwen die onvruchtbaar zijn als gevolg van ovulatiestoornissen. Deze medicijnen reguleren of induceren de eisprong. Mannelijke vruchtbaarheidspillen zullen in de meeste gevallen inwerken op de hormonen van de man. Deze medicijnen kunnen uw vruchtbaarheid weer op het goede spoor krijgen door de hoeveelheid biologisch beschikbaar testosteron te verhogen en de hoeveelheid estradiol te verlagen.
Wanneer het gebruik van medicatie niet helpt, dan kunnen andere behandelingen zoals geassisteerde conceptie, intra-uteriene inseminatie (IUI) en in-vitrofertilisatie (IVF) uitkomst bieden. Intra-uteriene inseminatie (IUI) of kunstmatige inseminatie, houdt in dat sperma in de baarmoeder wordt ingebracht via een dunne plastic buis die door de baarmoederhals wordt gevoerd. Bij in-vitrofertilisatie (IVF) wordt een eicel buiten het lichaam bevrucht.
Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘10 vragen over de morning-afterpil beantwoord‘.