De oorzaak van wallen onder ogen
Wat is de oorzaak van wallen onder de ogen? Het vet onder de ogen fungeert als een soort stootkussentje voor het oog en wordt ondersteund door het omringende bindweefsel. Hoe ouder je wordt, hoe slapper het bindweefsel onder de ogen wordt. Hierdoor kan de huid onder de ogen wat meer gaan hangen. En dan begint het vet uit de orbita en de oogkas naar beneden te zakken met wallen onder de ogen als gevolg.
Een tweede mogelijke oorzaak voor wallen onder de ogen is een vochtophoping. Vaak zien we dat wallen onder de ogen ’s ochtends beter zichtbaar zijn omdat de vochtdruk ’s nachts hoger is. Dat komt omdat je in een horizontale positie slaapt. Tijdens de dag neemt de vochtdruk weer af. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt zo door te lang te slapen ook wallen krijgen. Zeker als buikslaper zul je hier het meeste last van hebben.
Behalve het natuurlijke verouderingsproces en slaapgewoontes spelen ook erfelijke factoren een rol bij wallen onder de ogen. Daarom kunnen wallen onder de ogen ook al voorkomen op jongere leeftijd. De opbouw van de huid rond je ogen is namelijk erfelijk. Ook de elasticiteit van je huid en het bindweefsel worden beïnvloed door erfelijke factoren. Tenslotte kan een vetophoping onder de ogen ook wallen veroorzaken.
Je levensstijl speelt ook een rol bij het ontstaan van wallen onder de ogen. Zo hebben roken en het drinken van alcohol een negatieve invloed op je huid. Het roken van sigaretten zorgt voor een slechte bloedcirculatie, waardoor er wallen onder je ogen kunnen ontstaan. Wallen onder de ogen komen ook regelmatig voor bij personen die vaak en overmatig veel alcohol drinken. Daarnaast kan de zon voor wallen zorgen. Overmatige blootstelling aan zonlicht heeft een invloed op je huid en kan een oorzaak zijn voor wallen onder de ogen.
Wallen onder ogen verminderen
Voldoende nachtrust
Te veel slapen, extreme vermoeidheid of gewoon een paar uur langer opblijven kan donkere kringen onder de ogen veroorzaken. Slaapgebrek kan er voor zorgen dat donkere weefsels en bloedvaten onder je huid zichtbaar worden. Door goed te slapen kun je ’s ochtends gezwollen ogen voorkomen.
Betere levensstijl
Om wallen onder de ogen te verminderen en te voorkomen, is een gezonde en evenwichtige levensstijl cruciaal. Voldoende water drinken helpt bij de afvoer van afvalstoffen uit de stofwisseling en verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Hierdoor wordt het vochtgehalte van de huid hersteld en dit heeft een positieve invloed op de huid rond de ogen. Vermijd daarom ook het drinken van alcohol en roken van sigaretten. Alcohol droogt je lichaam namelijk uit. Stoppen met roken zal ook een positieve invloed hebben. Hierdoor raakt je huid beter doorbloed, waardoor wallen en donkere kringen onder je ogen verminderen.
De inname van Vitamine C heeft ook een positieve invloed op de huid rond de ogen. Vitamine C is namelijk een antioxidant die de jeugdige uitstraling van een ouder wordende huid kan herstellen. Het eten van vitamine C-rijk voedsel zoals paprika, zwarte bessen, mango, ananas, kiwi, broccoli, tomaten, spruitjes, enz. kan helpen bij verbetering van de gezondheid van de huid. Studies tonen aan dat vitamine C de huid van het onderste ooglid dikker maakt en wallen helpt voorkomen.
Oogcrème wallen
Oogcrèmes, vooral crèmes die cafeïne bevatten, kunnen helpen tegen wallen onder de ogen. Deze crèmes hebben namelijk een manier om de bloedvaten te vernauwen, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Oogcrèmes zijn werkzaam tegen oogwallen en gezwollen oogleden dankzij de combinatie van vochtafdrijvende cafeïne en ontzwellend thermaal water. Om er ‘s ochtends stralend uit te zien mag een goede anti-wallen crème niet ontbreken in je persoonlijke beauty routine.