Iedereen heeft wel eens een periode dat het slapen niet zo goed wil lukken.
Moeilijk inslapen, niet doorslapen of te vroeg wakker worden, een slaapprobleem kan verschillende vormen aannemen. Van een slaapstoornis spreken we pas wanneer iemand langdurig slecht slaapt en als gevolg hiervan last krijgt van vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieverlies.
Oorzaken van slapeloosheid
Slapeloosheid ofwel insomnie kan allerlei oorzaken hebben. De medische wetenschap onderscheidt twee categorieën: primaire en secundaire slaapstoornissen. Bij de eerste categorie is de slaapstoornis het hoofdprobleem. Er zijn geen psychologische of lichamelijke problemen voor aan te wijzen. Bij secundaire stoornissen hangt het slaapprobleem samen met psychische problemen als angst, stress of depressie of met lichamelijke klachten ten gevolge van een ziekte. Pijn kan een oorzaak van slapeloosheid zijn, of bijvoorbeeld jeuk bij huidaandoeningen.
Leeftijd speelt een rol
Hoewel slaapproblemen op elke leeftijd kunnen optreden, komen ze relatief meer voor bij ouderen. En vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Een verontrustend verschijnsel is slecht slapen bij jongeren.
Uit een recente studie van de Universiteit Gent onder 11.000 Vlaamse jongeren blijkt dat ze te weinig én te slecht slapen. Een op de vijf jongeren heeft een slaapprobleem. Als een van de oorzaken wordt het gebruik van smartphones gezien. De gsm verslaving gaat ten koste van de slaaptijd en ook remt het licht van de schermen het aanmaken van het slaaphormoon melatonine af.
Wat kun je doen om beter te slapen?
Natuurlijk kun je naar de dokter stappen voor slaapmedicatie. Er zijn allerlei effectieve middelen die je helpen in te slapen of door te slapen. Maar deze middelen hebben een verslavend effect. Na een tijdje lukt slapen zonder pilletje helemaal niet meer. Voordat je tot zo’n drastische oplossing overgaat, kun je een aantal andere dingen proberen.
Blijf weg van het beeldscherm voor je naar bed gaat
Schakel je telefoon en je laptop een uur voor je gaat slapen uit. Het licht van deze apparaten verstoort de aanmaak van melatonine, het hormoon dat het slaapritme regelt en je lichaam inseint dat het tijd is om in te slapen.
Maak het donker
Licht heeft een belangrijke invloed op het slaapritme. Ideaal is veel licht overdag en weinig licht in de avond. Dim het licht is huis wanneer het buiten donker wordt en verduister je slaapkamer zo volledig mogelijk. Zelfs een nachtlichtje of het ledlampje van je wekker heeft al een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap.
Neem een natuurlijk slaapmiddel
Niet alleen pillen van de dokter kunnen je helpen bij het inslapen en doorslapen, er zijn ook tal van natuurlijke preparaten die je zonder recept en zonder nadelige gevolgen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld Bachbloesem Bio druppels voor een diepere en langere slaap. Of Arkorelax Slaap, dat het inslapen vergemakkelijkt.
Sport op het juiste tijdstip
Lichamelijke inspanning is op meerdere manieren goed voor je nachtrust. Het maakt je lekker moe, vermindert spanning en stress en bevordert de spijsvertering en andere lichaamsprocessen. Uit het oogpunt van slaap is het beste tijdstip voor een rondje joggen of een workout vroeg in de avond. Liever niet vlak voor het naar bed gaan, want dan is je lichaam nog te actief wanneer je onder de lakens kruipt.
Houd het koel en luchtig
18°C is volgens de experts de ideale temperatuur voor de slaapkamer. En zet als het even kan het raam open. In een niet geventileerde kamer wordt het al gauw bedompt door de kooldioxide die je uitademt.
Blijf niet liggen woelen
Kun je niet in slaap komen, sta dan op en ga even iets ontspannends doen, zoals lezen bij gedempt licht. Na een kwartiertje of een half uur zul je waarschijnlijk makkelijker in slaap vallen.
Laat het slaapmutsje staan
Een glas melk helpt om te slapen en koffie is uit den boze, dat weet iedereen. Maar ook alcohol kun je beter vermijden als je een slaapprobleem hebt. Het helpt je misschien om in te slapen, maar de periode van diepe slaap die je lichaam nodig heeft, is korter en van mindere kwaliteit.