Er bestaan zeer veel plantensoorten en kruiden met een geneeskrachtige werking die je in de apotheek voor allerlei verschillende kwaaltjes kan krijgen. Hoewel we soms denken dat deze producten onschuldig zijn, is dat niet altijd het geval. Onderstaande producten kunnen immers ook de werking van andere geneesmiddelen tegengaan, versterken of ongewenste effecten veroorzaken:
- Ginseng
- Ginkgo biloba
- Sint-Janskruid
- Echinacea
- Valeriaan, passiebloem, hop en melisse
In combinatie met bloedverdunners kan ginseng zorgen voor een toenemend risico op bloedingen. Bovendien is het suikerverlagend, waardoor het de effecten van diabetes medicatie kan versterken.
Ook ginkgo biloba kan in combinatie met bloedverdunners zorgen voor een toenemend risico op bloedingen. Preparaten op basis van ginkgo biloba kunnen bovendien de werking van bètablokkers en calciumantagonisten doen toenemen, waar de bloeddruk verder daalt en andere nevenwerkingen kunnen worden ondervonden.
Sint-Janskruid zorgt voor een snellere afbraak van heel wat geneesmiddelen, waardoor de effecten van deze geneesmiddelen minder zijn. Voorbeelden hiervan zijn bepaalde antidepressiva, anti-epileptica, HIV-medicatie en bloedverdunners.
Echinacea kan de effecten van cafeïne versterken en voor hartkloppingen zorgen. Bovendien kan het in zeldzame gevallen een ernstige allergische reactie geven, vooral bij mensen die een voorgeschiedenis van allergie, astma of hooikoorts hebben. Ook zou echinacea de werking van immunosuppressiva kunnen verstoren.
Deze planten met een kalmerend effect kunnen in combinatie met andere kalmeringsmiddelen extra sufheid veroorzaken.
Niet alleen planten maar ook voedingsmiddelen kunnen een effect hebben op de werking van je medicatie. Zo kan bijvoorbeeld pompelmoes ervoor zorgen dat de afbraak van bepaalde geneesmiddelen vertraagd wordt, waardoor ze opstapelen en nevenwerking geven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij sommige cholesterolverlagers en anti-epileptica.
Hierboven staan slechts enkele voorbeelden van interacties tussen planten- en kruidenpreparaten en geneesmiddelen. In realiteit zijn het er teveel om op te sommen. Er is geen reden tot paniek, maar opvolging is belangrijk. De take-home message is dus om nooit op eigen houtje een dergelijk middel op te starten en altijd met de arts of apotheker te overleggen of dit mogelijk en noodzakelijk is, afhankelijk van jouw klachten, voorgeschiedenis en andere medicatie.