Wat is Osteoporose?
Osteoporose wordt ook vaak botontkalking genoemd, maar deze term is niet echt correct. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet waarbij de sterkte van de botten afneemt. Gedurende ons leven maakt ons lichaam voortdurend cellen aan om het bot sterker te maken. Naarmate we ouder worden gaat dit proces steeds trager en trager. Op een bepaald moment breekt ons lichaam meer botcellen af dan het aanmaakt waardoor ons bot begint te verzwakken. Er bestaan twee fases. In een eerste fase is het bot verzwakt maar is het nog niet zo ernstig, in dit geval spreekt men van osteopenie. De tweede ernstige fase wordt osteoporose genoemd. De kans om iets te breken neemt hierbij stelselmatig toe. Het breken van botten heeft veel kwalijke gevolgen. De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk de pijn en de invaliditeit maar op lange termijn leidt dit ook tot een verlies van zelfstandigheid en levenskwaliteit.
Symptomen en oorzaken van osteoporose
Op het eerste zich zijn er geen duidelijke symptomen van osteoporose. De ziekte doet stilletjes zijn intrede en de diagnose wordt vaak pas vastgesteld na de eerste breuk. Enkele vroegtijdige symptomen zijn rugpijn, afname van de lichaamslengte, een gebogen houding en een gekromde bovenrug. De ziekte kan worden veroorzaakt door bepaalde medicatie maar heeft voornamelijk erfelijke factoren. Ander mogelijke oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik, gebrek aan calcium en een tekort aan vitamine D.
Wat kunnen we doen?
Een gezonde levensstijl kan al veel doen. Beweeg voldoende (30 minuten per dag doet wonderen), stop met roken, minder je alcoholgebruik en eet gezond. Tips om te stoppen met roken kan je vinden in onze blogpost "7 manieren om te stoppen met roken". Bij vragen over gezond eten kunnen we je doorverwijzen naar dit artikel over "gezond eten zonder moeite".
Een gevarieerd dieet is eveneens belangrijk. Twee belangrijke voedingstoffen zijn hierbij heel belangrijk: calcium en vitamine D. In het geval van osteoporose moet je minstens 1000 mg calcium per dag opnemen. Zuivelproducten, noten, bepaalde groenten en vis bevatten allemaal veel calcium. Naast een aangepast dieet kunnen ook onze voedingssupplementen een handje toesteken. Op deze pagina vind je dan ook de geschikte supplementen om aan deze hoeveelheden te komen. Vitamine D is moeilijk om op te nemen via voeding. Eieren en vette vis bevatten veel vitamine D, maar naarmate je ouder wordt neemt je lichaam moeilijker vitamine D op. De aan te raden hoeveelheid is 800 IE. Op deze pagina vind je supplementen van zowel calcium en vitamine D gericht op mensen met osteoporose.
Ontdek ons volledige aanbod aan producten voor de behandeling van osteoporose, vraag raad aan onze apotheker en koop online bij Pharmazone.be.