Een goede bloedsomloop is cruciaal voor het functioneren van ons lichaam. Het zorgt voor de distributie van zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van ons lichaam, terwijl het tegelijkertijd afvalstoffen verwijdert. Laten we eens kijken hoe we onze bloedsomloop kunnen verbeteren. Waarom...
Pleisters en verbanden
Wat is een pleister?
Er is een pleister of verband voor elke soort en type wonde. Zo zijn er blarenpleisters, een snelverband voor bloedende wonden, waterbestendige pleisters, pleisters voor gevoelige huid enzovoorts. Voor elk wat wils en het is een goed idee om een aantal verschillende soorten in je verbanddoos te bewaren.
Luchtdrogen of afdekken?
Er wordt wel eens gezegd dat het soms beter is een wondje ‘aan de lucht te laten drogen’. Bij luchtdrogen ontstaat er namelijk sneller een korst. Echter de medische wetenschap is het er inmiddels unaniem over eens dat afdekken altijd de betere keuze is. Bij het afdekken van een kwetsuur kan genezing ongestoord en sneller plaatsvinden. Omdat het wondbed vochtig is kunnen de cellen die zorgen voor het herstel zich makkelijker voortbewegen en de productie van wondvocht zorgt ook voor vlottere uitstoting van eventuele bacteriën die in het wondbed zijn blijven zitten. Bij luchtdrogen ontstaat er juist vaak een harde en dikkere korst die niet alleen het herstel belemmert, maar ook nog eens open kan barsten en op deze manier bacteriën toegang kan geven tot het wondbed met een infectie als gevolg.
De beste wondverzorging
Bij diepe wonden, honden- en kattenbeten of grote brandwonden altijd direct naar uw dichtstbijzijnde EHBO-post gaan. Dergelijke wonden moeten waarschijnlijk gehecht of gelijmd worden. In het geval van een grotere brandwond is gespecialiseerde zorg vereist. Vaak wordt er ook een tetanusinjectie gegeven. Oppervlakkige sneetjes, schrammen, brandwonden en blaren kun je gemakkelijk thuis behandelen.
- Bloed het? Voer dan druk uit om het bloeden te stelpen.
- Zodra de wonde niet meer bloedt, of minder bloedt, probeer hem dan voorzichtig schoon te maken met kraantjeswater of fysiologische zoutoplossing, zodat al het zichtbare vuil verwijderd is.
- Vervolgens moet de wonde ontsmet worden met een ontsmettingsmiddel . Dit doodt alle ongewenste bacteriën die in het wondbed zijn gekomen.
- Hierna kun je de pleister of het verbandgaas plaatsen. Zorg er in het geval van een wondpleister voor dat deze groot genoeg is zodat het wondkussen de volledige wonde afdekt. Het kleefdeel van de pleister kan namelijk de zachte korst van de wonde scheuren wanneer de pleister wordt verwijderd, wat de wondheling verstoort.
- Afhankelijk van het type wond moet de pleister of het verband elke 1 tot maximaal 3 dagen vervangen worden.
Heb je meer vragen over wondverzorging of over ons assortiment verbanden en pleisters? Onze apothekers beantwoorden ze persoonlijk via mail, telefoon of chat.
Heeft u advies of hulp nodig?
Onze apothekers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.
Pleisters en verbanden
Professioneel advies van onze apothekers
-
Persoonlijk advies
-
Chat live met onze apothekers
-
Erkende online apotheek
-
Verzending binnen EU
-
Apotheek sinds 1974